Quantcast
Channel: Stickat – sjal – Hildurs Barnbarn
Viewing all 94 articles
Browse latest View live

En liten bit på väg

$
0
0

Jag stickar och stickar men kommer ändå inte ikapp. Maj-juni är helt enkelt alltför stökiga månader. Det är så mycket sim händer och så mycket som ska hinnas med. 

Så här ser min sjal ut nu efter ledtråd nr 3. Man stickar två likadana delar och jag har fortfarande ett tjugotal varv kvar på del nummer två. Ledtråd 4 kom förra veckan och den sista kom idag. Så jag ligger med andra ord efter…. nu kommer åtminstone inga fler ledtrådar så jag hoppas bli färdig till midsommar. 

På lördag är det World Wide Knit In Public Day! Några planer för dagen? Själv är jag på landhockeyresa med sonen. 


Ett litet garn- och stickkaos

$
0
0

Arbetet med Jojis mystery KAL fortsätter. Jag är inne på femte delen nu och håller på att sticka ihop skapelsen. Det är ett enda virrvarr av garner, trådar som ska fästas, kablar med maskor som vilar och maskor som ska räknas. 

Stickningen är dessutom väldigt stor så att hantera den kräver utrymme. Inget man stoppar ner i handväskan och tar med på bussen med andra ord. 

Nu vill jag bara bli klar så att jag kan gå vidare mot nästa projekt. Nytt eller gammalt – vi får se. Kanske dags att ta tag i något gammalt ufo igen. 

Joji mystery wrap – färdig!

$
0
0

Äntligen är den färdig och stor blev den! Det tog ett par timmar att bara fästa alla trådar… men nu är det gjort! 

Jag har ännu inte blockat sjalen och jag vet inte om jag kommer att göra det heller. Jag tycker den är fin som den är. 

Till min sjal använde jag Hverdags samt Alegria. Både finns i butiken – House of Hildur

Close to you shawl

$
0
0

Denna vecka har jag hunnit med att både påbörja och avsluta samma projekt. Jag hade en härva av rabarbergarnet som jag ville göra något med. 


Jag letade runt lite, bad om tips på Instagram och till slut ramlade jag över den här sjalen som heter Close to you. Detta är ett gratismönster. Det finns på flera språk dock inte på svenska, så jag valde den engelska varianten. 


Detta är ännu en assymetrisk variant. Jag gillar de jättemycket. De ligger alltid fint om halsen. Själv har jag designat sjalen Våryra, som var del av förra årets gratismönster. 

Utmaningar och lösningar! 

$
0
0

Jag köpte garn och mönster av Gotlands Ullspinneri i somras. Det ska bli en stor sjal i en riktigt härlig varmröd färg. Men ett spetsmönster i text är inte vad jag vill ha. Jag vill förstå hur det ska se ut, så att jag får en uppfattning om hur det ska bli. Men bra kvinna reder sig själv och jag ritade upp mönstret som ett diagram och det som kändes jobbigt och svårt blev plötsligt plättlätt. 

Jag vet att alla inte är överens med diagram, men det är faktiskt en bekantskap som det lönar sig att anstränga sig att lära känna. Diagrammet ger dig en visuell uppfattning om hur det ska bli och det du stickar kan du mycket lättare memorera när du har en bild framför dig. Mycket lättare än att läsa mönstret i text och då föröka komma ihåg om det var ett omslag eller en ökning du skulle göra härnäst. 

När jag tog en sväng på tomten och hittade dessa nypon så tyckte jag att de återger garnets färg perfekt. 

Idag skulle jag…

$
0
0

… ha bloggat om min nya fantastiska ullsjal som jag blockat och fixat med där hemma. Men så inser jag plötsligt att man inte längre hinner fota på morgonen innan man springer till jobbet. Att fota den utomhus är alltså inget alternativ. Och att fota den inomhus vill jag inte heller för det ljuset är ju bara så trist. Till råga på allt är det regnigt och grått ute. Inte någon bra start på dagen! 


Så nu gäller det att liva upp sig med lite färg. Här är ett gratismönster från 2016. Sjalen Våryra. Sitter och funderar på om jag inte skulle ta och göra den i något mer diskret som svart och vitt kanske. 

Storsjal från Gotlands Spinneri

$
0
0

Äntligen! Nu fick jag tillfälle att fota denna gigantiska och underbara sjal. Garnet Leilu och kommer ifrån Gotlands spinneri. 3 härvor gick det åt och mönstret köpte jag samtidigt som jag köpte garnet i somras. Se hade en grå sjal uppstickad i butiken vid spinneriet och den såg så himla mysig ut att jag bara var tvungen att sticka en. Färgen är härligt varmröd och lyser upp nu under den mörka årstiden. 

Jag är nöjd med resultatet och saknade egentligen bara en sak och det var ett diagram. När jag stickar spets vill jag gärna se i ett diagram hur resultatet ska bli. Det tycker jag underlättar när man ska se om man gjort rätt. Dessutom blir det lättare att lära sig mönstret utantill om man kan följa logiken. Det tycker jag blir näst intill omöjligt om mönstret bara finns i textform. 


Ull är ljuvligt. Väger nästan ingenting och värmer ändå så gott. Tänk att tre härvor garn kan bli så här fint. 

Två projekt som legat till sig. 

$
0
0

För snart 10 år sedan köpte jag ett vackert mjukt garn på Syfestivalen – Abuelita, baby merino lace Yarn. Jag trodde att jag ganska snart skulle ha ett projekt på stickorna som skulle passa detta garn. Men så blev det inte. Garnet låg orört i mitt lager. 

För ett par år sedan så stickade många Ysolda Teagues sjal Marin. Jag tyckte så mycket om den. Enkelt och vackert mönster. Jag frågade t o m en garnkompis om hur hon hade tyckt att mönstret var och hon hade bara positivt att säga. Men det blev inte av att jag påbörjade någon sjal. 

Men nu så har det äntligen hänt. Garn och mönster har mötts. Jag har köpt Ysoldas mönster och jag har börjat sticka sjalen Marin med garnet från Abuelita. Plötsligt händer det! Mönstret är roligt att sticka. Garnet är mjukt och följsamt. Detta kan ju bli hur bra som helst. Färgen är dock mer vinröd än brun i verkligheten. 


Hildurs gratismönster 2018 – Mayas sjal!

$
0
0

Då var det dags att bjuda på årets första gratismönster – Mayas sjal. Jag har valt att sticka denna sjal i garnet Maya. Maya finns i så många härliga färgkombinationer och förra året virkade vi Mormor Hildurs sjal i just detta garn, men då i en helt annan färgkombination. Mayas sjal stickas från spets till spets med ganska tjocka stickor. Jag använde rundstickor och storleken var 6,5. Mönstret är uppbyggt på räta maskor och omslag i princip, så svårare än så blir det inte. Det är kombinationen av dessa som skapar mönster och form på sjalen. Om man använder ett garn som Maya så får man dessutom per automatik en snygg randning utan att behöva fästa miljoner trådar. Sjalen har ganska mycket hål, så den känns lätt och luftig, men värmer skönt om halsen ändå. Se bara hur jag borrar in mig i den på bilden längs ner. Det går givetvis att sticka denna sjal även i andra garner, men då får man prova sig fram för att veta vilken stickstorlek som blir bäst, hur många upprepningar man måste göra av de olika mönsterpartierna samt hur mycket garn som går åt – men allt är möjligt. Jag kommer garanterat att sticka fler varianter av denna sjal och prova hur den blir även med andra garner.

Mönstret till Mayas sjal hittar du här.

Vi har som utlovat även plockat fram några stick-kit till denna sjal. Du kan välja att köpa stick-kiten med eller utan stickor denna gång.

Mayas sjal stick-kit med stickor

Mayas sjal stick-kit utan stickor

Den bohemiska sjalen

$
0
0

I somras var jag i Visby och köpte det mest underbara garn. Det var kostsamt och lyxigt och ganska omöjligt att veta vad jag skulle göra med – men det var samtidigt helt oemotståndligt! Låt mig börja med att påminna er om hur härvan såg ut.

 

 

Det var alltså en härva ullgarn i härliga lila nyanser, från Ansarve farm, ojämnt spunnen och charmig. Jag insåg direkt att det skulle vara onödigt att göra något komplicerat mönster, för det skulle ändå inte fungera, så jag slog till med vanligt rätstickning och en sjal från spets till spets. Först använde jag stickor 12, men då blev sjalen alltför tät och jag ville verkligen ha en mjuk och fluffig sjal. Så jag gick över till stickor 20 som var nästa storlek som jag hade hemma. Jag trodde att det skulle bli för mycket, men det blev det inte alls. De visade sig fungera perfekt. Att sticka med stickor nummer 20 är dock lite av en utmaning. De är lite tunga och det är svår att få flyt med så stora stickor, men man får helt enkelt tillämpa en långsammare teknik och känna att man verkligen stickar varje maska för sig. Avslutningsvis gjorde jag en virkad kant för en snyggare avslutning.

 

 

Sjalen är redan invigd och jag älskar den. Den blev mjuk och skön och fluffig – precis som jag ville ha den. Färgerna är mustiga och garnet har fin lyster – kan det bli bättre frågar jag mig 🙂

 

 

 

 

En grå ullsjal

$
0
0

Dagens sjal är en variant av Mayas sjal. Jag har stickat denna i ett tunt ullgarn, så jag har förstås anpassat stickor efter garnet och så stickade jag efter samma mönster som Mayas sjal men med en liten förändring. Jag slätstickade istället för att rätsticka och jag ändrade en av minskningarna så att det skulle blir en snyggare form.

Metoden med Mayas sjal är att den stickas från sjaludd till sjaludd och principen är egentligen följande: Sticka på tills hälften av garnet är slut. Gå då över till del två och sticka den andra halvan. Det kan ju vara klokt att lämna drygt hälften kvar när man vänder för att ge sig själv lite marginal.

Garnet till denna sjal hittade jag när jag var på ullmarknad vid Båvens spinneri tidigt i höstas. Det vara Anita Yarns som sålde det mjukaste  ullgarn man kan tänka sig och det vägde 150 gram och räckte till en riktigt stor sjal faktiskt. Jag började att göra precis på samma sätt som när jag gjorde Mayas sjal, men kom på efter en liten stund att den skulle blir mycket finare med lite slätstickning. Sjalen blev lätt, stor och mjuk och värmer ändå gott runt halsen.

 

Detta är ju ett superenkelt sätt att faktiskt lära sig lite om spetsstickning. Ett enkelt mönster som skapar en fin randning men slätstickade partier och håliga partier.

 

 

Ufoutmaningen fortsätter

$
0
0

Det är dags att lägga lite energi på nästs ufo. I korgen ligger ett halvstort projekt som är klart till typ en tredjedel. Så jag har mycket kvar innan jag kan pricka av detta från listan. #ufoutmaningen2018

Det är näverstickning som står på schemat som du kanske ser och nu försöker jag få några rutor gjorda lite nu och då för att komma någonstans. Tycker att progressen är ganska långsam men trägen vinner brukar man ju säga så det gäller bara att ligga i. Hur går det gör dig med dina ufon?

Näversjalen är äntligen klar

$
0
0

Efter ett antal år är detta projekt äntligen klart och jag har därmed slutfört projekt nr 3 av 10 i #ufoutmaningen2018. Nu blir det 100kr till mig i projektburken.

Vad tycker jag då om detta projekt. Färgerna är fina men nej, näverstickning är inte min grej. Om det hade varit det, så hade detta projekt aldrig blivit liggande. Men att bli klar med ett projekt som legat och skräpat i flera år är en seger och det känns så bra att jag nu är färdig.

Mot nästa projekt!

Designa din egen sjal!

$
0
0

Sitter du där med lite garn som du skulle vilja göra något med? Kan en sjal vara något för dig? I så fall ska jag tipsa om det allra enklaste sätt att sticka sig en rätstickad trekantig sjal.

Fram med garnet och matchande stickor och sätt igång!

Jag lade upp 3 maskor och stickade 8 räta varv, sedan plockade jag upp 4 maskor längs sidan, och sedan 3 från uppläggningsvarvet. = 10 maskor.

Varv 1 och alla udda varv: sticka alla maskor räta.

Varv 2 och alla räta varv – det är här ökningarna sker. 3 kantmaskor, 1 omslag, räta maskor fram till de 2 mittenmaskorna, 1 omslag, de två mittenmaskorna stickas räta, 1 omslag, räta maskor fram till kantmaskorna, 1 omslag, 3 kantmaskor. Under dessa varv ökas 4 maskor.

Kantmaskorna stickas alltid räta! Kantmaskorna behövs för att sjalen inte ska rulla ihop sig.

Omslagen sker alltid på de räta varven. Du gör dem innanför kantmaskorna och på var sida om mittenmaskorna.

Om det är klurigt att hålla reda på ökningarna och var de ska göras, så använd dig av markörer!

Efter en timmes stickande såg det ut så här:

Designa din egen sjal del 2!

$
0
0

Förra veckan skrev jag om hur man enkelt designar en egen rätstickad trekantig sjal. Men när man nu stickat på ett tag och börjar närma sig färdig storlek så kan det ju vara kul att sticka sig en fin kant som avslutning.

Jag ville ha lite av en volangkänsla med en fin udd så jag började med ett ökningsvarv från rätsidan. Vill man ha en volangkänsla så måste man öka antalet maskor ganska rejält. Jag tyckte det skulle bli fint med ett varv med hål så mina ökningar gjorde jag som omslag. Mina kantmaskor och varvets första och sista ökning gjorde jag som vanligt. Men sedan stickade jag två maskor och gjorde ett omslag. Jag fick anpassa mig lite på mitten så omslagen runt de två mittmaskorna låg kvar på samma ställe, som tidigare, men annars var det bara att fortsätta så hela varvet.

Följande varv slätstickade jag, men kantmaskor och mittmaskor stickades hela tiden räta och ökningarna på de räta varven i början, i mitten och på slutet fortsatte jag med precis som på den rätstickade delen.

Med många fler maskor går garnet åt fortare så man måste hålla koll så att inte garnet tar slut. Jag slätstickade ca 7 – 8 varv. Sedan gick jag över till rätstickning igen i några varv. Detta för att jag är helt säker på att mitt garn är av en kvalitet som lätt rullar sig och jag vill inte ha en kant som beter sig så.

Som avslutning stickar jag nu en picotkant, men eftersom jag somnade när jag som bäst höll på med den så får jag återkomma och berätta om den i nästa blogginlägg.


Min egendesignade sjal

$
0
0

Nu är sjalen färdig att användas. Det är så tacksamt att sticka när garnet är så vackert i sig självt att inget annat än rätstickning krävs.

Den lite volangaktiga kanten blev pricken över i. Syns särskilt fint när man svept den om halsen.

Lagom kraftig blev den och tillräckligt stor för att värma halsen. Den här ska jag göra flera gånger.

Marin by Ysolda

$
0
0

Äntligen klar! Denna har jag hållit på med ett bra tag nu, så länge att upplevelsen är att den varit ett UFO även om jag inte ens kan minnas när jag började. Mönstret är inte svårt men fy vad jag har fått kontrollräkna och repa upp. Det är så mycket ökningar och minskningar hela tiden och då är det ju lätt att missa att göra en eller göra en för mycket.

Resultatet är ju fantastiskt, så jag ångrar inte en sekund att jag gjorde den, men det är inte en sjal jag gärna gör om igen. Garnet, där banderollen försvunnit för länge sedan är av ljuvligaste alpacka. Babymjukt om ni förstår vad jag menar och färgen är mörkt vinröd – en riktigt härlig höstfärger även för en blondin 😉

Detta blev alltså nr 4/10 i #ufoutmaningen2018. Den ursprungliga 4:an skymtar nu längst ner i stickkorgen. Dags att sätta fart på denna utmaning om 10 ufo-projekt ska bli klara innan jul.

Twist again

$
0
0

Jag har stickat mig en sjal som blev klar lagom till att snön började vräka ner ute. Därmed är den första rutan på årets stickbingo ikryssad.

Garnet är något jag impulsköpt på Adlibris. Mjukt och härligt men kanske inte så jättespännande annars. Etiketten är borta sedan länge och jag kan inte hitta igen garnet på hemsidan. Nu är ju hemsidan bedrövligt svår att hitta på, så det är ju inte så konstigt.

Mönstret är gratis och kommer från Knitty.

Först är det en randning i slätstickning/rätstickning och sedan kommer ett spetsmönster. Jag valde att göra någon eller några spetsmönsteromgångar fler än i mönstret då jag hade gott om garn och tyckte att det behövdes. Nu är sjalen lång och går att vira om halsen.

Shadow Cowl från Manos

$
0
0

I butiken har vi nu tagit hem minihärvor av garnet Fino från Manos del Uruguay. Ett paket innehåller totalt 100g och består av 5 minihärvor som var och en väger 20 gram. De finns i flera fina färger och denna lösa sjalkrage – Shadow Cowl är stickad i en färgkombination som heter Henrietta. 

Tekniken som använts här heter skuggstickning och den gör man i en kombination av räta och aviga maskor och med olika färger på garnet. Det är Järbo garn som bjuder på mönstret även denna gång. 

Garnet hittar du i butiken House of Hildur.

Mönstret hittar du hos Järbo Garn.

Här är några av färgkombinationerna som finns.

Höstmorgon

$
0
0

Idag var det den första kalla morgonen. Bara 10 grader. Hösten är här! Det känns lite vemodigt, men också lite skönt. Ny klar frisk luft. Man får återuppleva höstgarderoben och kolla förrådet av sjalar. Kanske är det dags att sticka sig en ny sjal!

Jag försöker sticka en stund varje morgon på bussen. Det är knepigt när det är så mycket folk, men ofta går det alldeles utmärkt. Jag stickar på min sjal i cashmeregarn och Shell Stitch som jag lärt mig när jag stickat mönster från Shetlandsöarna. Det är enkelt men effektfullt och roligt att sticka. Vad ser du fram emot när det blir höst?

Viewing all 94 articles
Browse latest View live